Sunday, November 4, 2012

Fasole




     FASÓLE s.f. 1. Plantă erbacee anuală din familia leguminoaselor, cu frunzele compuse din trei foliole mari, păroase, cu flori albe, albe-verzui, roz sau roșii, cultivată pentru păstăile și pentru semințele sale, folosite în alimentație (Phaseolus vulgaris). 2. Păstaia fasolei (1), de culoare verde sau galbenă; fiecare dintre boabele care se află în interiorul acestei păstăi. 3. Mâncare preparată din păstăile (cu boabe) sau din boabele de fasole (1). [Var.: (reg.) făsúle, fasúle s.f.] – Din ngr. fasóli.  


      Good to know: 
  • plantă anuală sau multianuală din familia fabaceae. Este cultivată pentru păstăile comestibile sau pentru seminţele din interiorul acestora. Provine din America de Sud, America Centrală şi India. În momentul de faţă este cultivată în întreaga lume.
  • se considera ca fasolea are peste 8000 de ani :)
  • există peste 200 de soiuri de fasole: fasolea in pastai (verde si galbena), fasolea boaba alba, rosie (kidney), pestrita, borlotti, multi-florala etc.
  • poate fi considerata un substituent al carnii, deoarece contine proteine. Este totodata o sursa importanta de fier pentru organism, fiind indicata in cazuri de colesterol crescut, apatie, astenie, constipatie. Datorita nutrientilor sai combate si previne numeroase boli.
  • este una dintre sursele de bază de albumine vegetale din lume si se întâlneşte în bucătăriile tuturor popoarelor. 

No comments:

Post a Comment